Θοδωρής Τσούτσος

Τα πλέι άουτ και όχι τα πλέι οφ θα προσφέρουν αξιοπιστία

Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει για ομάδες που τις τελευταίες αγωνιστικές κάθε χρονιάς ξυπνούν από τη "χειμερία νάρκη" και για τη χρησιμότητα των πλέι άουτ, η οποία είναι μεγαλύτερη και από τα πλέι οφ.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Οι αποφάσεις της Super League για πλέι οφ ακόμη και για την ανάδειξη του πρωταθλητή από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, δημιουργεί από τώρα μια αίσθηση προσμονής. Για αυτό και χαρακτηρίστηκε "ιστορική", έστω και αν ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιους βαθμολογικούς όρους θα διεξαχθούν οι αγώνες κατάταξης.

Ωστόσο, η πραγματικότητα που εμφανίζεται ΚΑΙ στο φετινό πρωτάθλημα δείχνει ότι πλέι οφ χωρίς πλέι άουτ είναι... μισή δουλειά. Η Λίγκα έχει αποφασίσει ότι αγώνες κατάταξης για την παραμονή των ομάδων θα υπάρχουν όχι από την ερχόμενη, αλλά από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-2019). Είναι λογικό, καθώς η νέα σεζόν έτσι κι αλλιώς θα έχει μια μεταβατική μορφή, αφού θα πρέπει οι 16 ομάδες να γίνουν 14. Οπότε πλέι άουτ, από του χρόνου, δεν χωρούσαν. Δεν θα είχαν και νόημα...

Ωστόσο, είναι πολύ χρήσιμο να μπουν και αυτά στη ζωή μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος, αφήστε τα "πιο ανταγωνιστικό" και "πιο ενδιαφέρον", ίσως μάλιστα αυτά να αποδειχθούν πιο πολύτιμα και από τα πλέι οφ! Οι τελευταίες αγωνιστικές και του φετινού πρωταθλήματος, όπως και των προηγούμενων, έρχονται να αποδείξουν την αναγκαιότητά τους.

Ομάδες που όλη τη χρονιά είχαν πέσει σε "χειμέρια νάρκη", ξαφνικά ξυπνάνε "φρεσκαδούρα". Και τις τελευταίες 5-6 αγωνιστικές κάνουν πράματα και θάματα στους αγωνιστικούς χώρους. Αντίστοιχα, ομάδες που όλη τη χρονιά έπαιζαν στα κόκκινα, ξαφνικά πέφτουν εκείνες σε "ανοιξιάτικη νάρκη", φανερώνοντας μια νέα μορφή ζωής στην ανθρωπότητα.

Τα πλέι άουτ, μάλλον περισσότερο και από τα πλέι οφ, θα "κόψουν" τέτοιες συνήθειες. Αν δεν υπάρχουν αυτά, οι αγώνες κατάταξης ακόμη και αν βγάζουν τον πρωταθλητή, θα μοιάζουν με φαγητό χωρίς αλάτι. Και αυτό θα συμβαίνει για τους βαθμολογικούς συσχετισμούς, είτε των πρώτων θέσεων είτε των τελευταίων, όσο θα συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές ομάδες που τις τελευταίες αγωνιστικές θα είναι "αδιάφορες". Θα αγωνίζονται χωρίς πραγματικό κίνητρο και απλώς θα περιφέρουν το κουφάρι τους δεξιά και αριστερά.

Την ισορροπία στο πρωτάθλημα θα την φέρουν τα πλέι άουτ. Κυρίως αυτά. Διότι κυρίως αυτά θα προσφέρουν σε αυτό αξιοπιστία και όχι το "ανέκδοτο" που παρακολουθούμε φέτος, που παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια και που πλέον, είναι τόσο βέβαιο όσο και ο Μάρτης τη Σαρακοστή (για να είμαστε και στο πνεύμα των ημερών).

Για αυτό και τότε, τη μεθεπόμενη κυρίως χρονιά όταν θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο και με τη διεξαγωγή πλέι άουτ, θα κριθεί και το εγχείρημα της Super League. Τότε, μεταξύ άλλων, θα ξεκαθαριστεί και ποιες ομάδες αγωνίζονται για την πάρτη τους και ποιες σαλιώνουν το δάχτυλο για να δουν προς τα πού φυσάει ο άνεμος. Ονόματα ομάδων δεν χρειάζονται, κατά καιρούς έχουν περάσει πολλές από αυτό το "τσουβάλι"...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x